måndag 8 oktober 2012

Nytt upplägg för Moa

På fredagen for jag iväg efter jobbet till Södermanland och masserade ett par travhästar igen!  Den här gången två stycken som inte hunnit utveckla någon större obalans mellan sidorna. Dessutom var det verkligen perfekt med massage för båda då jag hittade lite dålig funktion i några muskler.

Det var riktigt skönt att ha sovmorgon, jag funderar på hur vi ska göra sen när inhyrningarna flyttar? Jag tror att både mamma och jag har behov av att sova ut i bland men vi hittar säkert ett system som funkar. Vi satsar inte på att få in någon jättefort utan ser till att gå igenom boxar och hage nu vid utflyttning.

Vi hade rätt gott om tid på lördagen tyckte vi själva, så jag hann fixa det mesta i maklig takt, inklusive att åka till affären och hämta en ny ytterbelysning till ladugården och min nya TENS-apparat. Den ska jag se om den inte funkar på hästarna också? Det är ju samma muskler, bara man får elektroderna att sitta fast :)

Vädret var dessutom helt fantastiskt om man jämför med hur det varit under en tid nu ;)  Solen stod lågt och fint när vi rullade iväg mot Kalmar. Etoile blev lite deppig när hennes ena granne åkte iväg i transporten och den andra gav sig ut på ridtur. Hon verkar ha acklimatiserat sig snabbt även om hon är lite störig när det vankas mat!
Vi kom ner ungefär som beräknat och då hade kusken räknat ut att han skulle värma tidigt så jag hann inte med sedvanlig förvärmning, men utan käk får hon åtminstone använda hela kroppen som hon vill. Hon fick dessutom vara lite rädd för traktorn igen men nu kom de åtminstone förbi och dessutom utan några nya skavanker. Men vi hade gott om tid att rycka skor och städa av henne inför starten.
Barfotadebut kan ju bli helt fel men vi hade ändå förhoppning om att det skulle funka eftersom all lättning hittills funkat utmärkt trots att hon till och från krökt skor på vänster fram i loppen. Det är verkligen små marginaler för att de ska gå fria.

Hon såg verkligen laddad ut och vid de två omstarter som blev såg hon ut att vara den som hade mest åsikter om att dämpa farten av hela fältet. Inte stressig som en del andra utan mer pigg och på. Det är ju första gången hon kommit till ledning och det var lite osäkert vad hon skulle tycka om det men hon var pigg och glad där framme trots att hon inte fick sitta ifred första varvet. Anledningen till det var att favoriten gick på när tempot sänktes en aning och då svarade hästar i andra spår ut honom.
Nu fick hon en liten respit innan den tredje attacken kom men då räckte det inte hela vägen utan hon blev trött och höll farten in i mål till en femteplats! Den här gången satt genomtrampningsskyddet på plats och störde henne inte lika mycket heller (hon har fått nya).

Nu har hon fått två lite tuffare lopp än de hon gjort tidigare i karriären och det har ju gått åt rätt håll hela tiden. Jag hoppas att det fortsätter så här! Dessutom är det skönt om det går att köra henne barfota för det förenklar förberedelserna av hennes fötter dessutom :)

Hemfärden i mörker blev väldigt lugn, så lugn att vi undrade om det verkligen var Moa som var med? Så skönt att hon ändå inte lever rövare så mycket längre. Efter Lindesbergsstarten vid midsommar var vi rätt bekymrade men då mådde hon ju inte bra alls. Eftersom det går bättre och bättre så har jag en förhoppning om att det var hennes tidigare starter + den mörka boxen som gjorde att hon mådde dåligt den gången.


Etoile tyckte det var riktigt orättvist att hon inte fick mat igen när vi kom hem på natten. Men hon förvånade oss stort genom att äta ett äpple, de verkar inte stå överst på hennes favoritlista.

På söndagen släppte vi ihop  Moa och Etoile (efter att jag varit iväg och akupressurat en häst och även masserat Etoile, mamma skodde Moa fram) - Moa tyckte att gräset var intressantare än boxgrannen, möjligen om hon hade kunnat stå still ett litet tag i stället för att bara jogga omkring och kolla läget. Moa var helt på det klara med att den nya donnan var lägre i rang så det var lugnt direkt.



Två timmar senare bestämde vi att vi släppte in Dino också för att slippa ha någon isolerad under veckan. Då blev det lite mer drag för Dino skulle visa att han bestämde och då fick Moa fullt bestyr med att skydda båda fuxarna från varann. Hon jagade bort random vilken som var närmast och det var rätt bra drag ett tag. Dino flyttar sig verkligen för henne när hon är skitarg, han som kört med henne i flera månader innan!

Men det gick bra och efter rätt kort tid betade hela gänget och efter några timmar stod de alla tre under tallen och sov i solen. Etoile är medveten om att hon är yngst och en snäll häst så hon bara springer runt och tycke det är kul när det blir lite drag i hagen.

På eftermiddagen var det dags att åka och prova rakan med Etoile, det gick alldeles utmärkt, det enda som hände var att hon stannade några gånger och spanade på stenar, och så på andra hästar i hagar och så långtradare. Men hon verkar helt stabil - inte speciellt hysteriskt rädd utan bara en sån som vill stanna och se vad som händer när det finns stenmonster och sånt.
Traven var dessutom helt acceptabel, bara några felsteg under värmningen så jag är inte ett dugg bekymrad. Lite valpig är hon men det är ju inte så underligt.





Jag tror det kommer att bli jättebra bara vi får lite tid att bygga muskler och öva i provlopp. Om hon är snäll i provlopp också är det inte alls omöjligt att det blir kval redan i år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar